Martyn F. Overweel

Kater of Corona? 2020
inkt & acrylverf op schutblad

30 x 21 cm

www.martynfoverweel.com


Even scherpe als humoristische tekeningen van Volkskrant tekenaar Martyn F. Overweel

Eerdere editie(s):

martyn-overweel

“Don’t worry, be happy” 2013

ink & acrylic on paper

 

Martyn F. Overweel

www.martynfoverweel.com

 

martyn-overweel02

 

 

Martyn F. Overweel (1971) is toonaangevend op het gebied van de hedendaagse illustratiekunst in Nederland. Regelmatig exposeert hij zijn werk en publiceert in kranten als de Volkskrant en De Standaard (B), opiniebladen en binnen- en buitenlandse tijdschriften en maakt school met handgetekende en –geschilderde illustraties, waarin tekst vaak onderdeel uitmaakt van de vormentaal.
Met zijn tekeningen maakt hij humoristische statements, vanuit de drang om af te rekenen met de schijn van ‘perfectie’ die in de samenleving opgehouden wordt. Van celebrity tot nobody en van hulpeloze bejaarde tot megalomane dictator: voortdurend prikt hij door façades heen en laat mensen zien op hun kwetsbaarst, vaak absurd en op het gênante af.
Hiermee roept hij identificatie op bij de kijker. Dit wordt versterkt door de vele referenties aan geschiedenis, populaire cultuur en vergane glorie.
Martyn F. Overweel volgt achtereenvolgens de opleidingen Grafisch Ontwerpen en Beeldende Kunst aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Als hij na zijn afstuderen wordt gevraagd een illustratie te maken voor de Volkskrant, heeft hij zijn roeping gevonden.
Door met de hand te werken op oude dragers als vergeeld papier of gerafeld karton neemt hij zichtbaar afstand van de ‘cleane’ digitale werkwijze van het gros van zijn generatiegenoten. Zijn tekeningen hebben een nostalgische kant, maar zijn werk kan beter gekarakteriseerd worden als tijdloos.