Barbara van Ittersum

Blue morpho Rebel butterfly, 2019

Mixed media

30 x 40 cm

www.absolutephotography.art

0624211934

Eerdere editie(s):

Barbara van Ittersum

Papa-ver stillife. 2019

Fotografie – Mixed media

40 x 30 cm

www.absolutephotography.art

0624211934


In eerste instantie lijken de uitvoeringen van Barbarizsm opzichtig en theatraal, met handelingen die niet direct kunnen worden begrepen en daarom moeilijk te ontleden zijn. Je weet niet wat er feitelijk gebeurt. Wat ze toont is een vertaling van haar onderbewustzijn, dat daarom niet onmiddellijk toegankelijk is voor het bewustzijn. Door onverklaarbare gebaren, geluiden, acties en ritme te handhaven.

 

Driehoek der wijzen (2000)
Absolute Photography
80 x 120cm

Barbara van Ittersum (1965) studeerde schilderen, theater, grafische en audiovisuele vormgeving, specialiseerde zich in fotografie, aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 1987 is ze werkzaam als fotograaf – kunstenaar. Ze heeft verschillende tentoonstellingen gehad en talloze bijdragen geleverd aan tijdschriften en kranten. Ze is momenteel bezig met een foto serie Local Heroes voor een tentoonstelling. En heeft grote voorliefde voor geënsceneerde portretfotografie en werkt voor advertentie campagne, websites concept met mode en stilleven fotowerken. Met haar individuele stijl en karakteristieke techniek creëert ze een kunstmatige en spectaculaire wereld.

 

 

 

Mijn beeldonderzoeken vloeien voort uit mijn maatschappelijke interesse en zijn een persoonlijke vertaling van mijn visie op levensprocessen, thema’s en emoties. In de beeldtaal van mijn werken zoek ik bewust de confrontatie met het publiek. Het werk mag niet alleen behagen, maar moet mensen tevens confronteren, een spiegel voorhouden. Wanneer mensen zichzelf verheffen en zich daarbij te comfortabel gaan voelen, is degeneratie immers niet zelden de volgende fase. Het autobiografisch element in dit boek vormen de cel-portretten. deze uitvergroting van identiteit en decadentie, is niet zonder knipoog. Ik wil de kijker immers uit de comfortzone halen.

De vaak onconventionele, persoonlijke onderwerpen worden op een rauwe en realistische wijze getoond.

barbara-van-ittersum

“Trashcan Rules”

 

sensualfoei

“Sensual foei”
Angelita serie Seven Sins

 

 

Barbara van Ittersum (1965) studeerde schilderkunst, theater, grafische en audiovisuele vormgeving. Vervolgens specialiseerde zij zich in fotografie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 1987 is ze werkzaam als fotografe – kunstenares, waarbij zij vanuit haar theatrale achtergrond haar kenmerkende expressieve stijl ontwikkelde. Zij exposeerde sindsdien veelvuldig in binnen- en buitenlandse galerie n en musea, met vele internationale publicaties van haar onderscheidende werken in kunst-magazines, tijdschriften en kranten. Ze is momenteel bezig met nieuwe fotowerken, zowel eigen (vrij) werk als in opdracht voor advertentiecampagnes, nieuwe media-publicaties, fashion events en tentoonstellingen.

Gedreven door haar grote voorliefde voor geënsceneerde portretfotografie creëert zij middels haar krachtige expressieve stijl en karakteristieke techniek een kunstmatige en spectaculaire wereld. Als begaafd regisseur transformeert ze hierbij haar modellen tot extravagante pe rsonages in haar surrealistische fantasieën. In haar zoektocht naar de menselijke waarde en onderliggende werkelijkheid gaat ze bewust voorbij de grenzen van conventie en goede smaak en produceert zij beelden vol ijdelheid en lust, eenzaamheid en angst, wreedheid en trots. Het resultaat is vervreemdend en decadent maar ook humoristisch; een weerspiegeling van haar gedreven visionaire en uitbundige persoonlijkheid.

 

barbarizsm