William Kentridge

Posted on jun 21, 2015
William Kentridge

William Kentridge

Jaren geleden deed ik ergens anders mee aan de Open Ateliers.
Aan deelnemende kunstenaars werden vragen gesteld, zodat komende bezoekers zich alvast ter kennismaking konden inlezen op de website.
Een van die vragen was: welk kunstwerk maakte op jou de meeste indruk?
Ja kunstenaar, geef daar maar eens antwoord op!
Ik moest er lang over denken. Je ziet nogal wat. Er zijn er zoveel!
Uiteindelijk viel mijn keuze op een filmpje van William Kentridge, de Zuid-Afrikaanse kunstenaar die nu in Eye exposeert.
Voor Rembrandt en Matisse mogen bezoekers dan lange rijen vormen, Kentridge verdient zulke rijen net zo!

Het filmpje van destijds preludeerde op zijn nieuwste werk, dat groter, omvattender en complexer is.
De man die ik de beste kunstenaar van onze tijd noem, krijgt in Eye het podium dat hem toekomt. En tussen de regels door laat het filmmuseum zien, wat professionele ondersteuning voor een kunstenaar en zijn kunst kan betekenen.

Ik wilde nog naar Lulu, de opera die Kentridge voor het Holland Festival regisseerde.
Gisteravond was het zover. Op de kaart van iemand anders heb ik in de Stopera ogen tekort zitten komen.

Ga naar Eye -met museumjaarkaart voor niks-, dompel je onder in het engagement van de maker en laat er je eigen associaties op los.
En ga, als je ook nog wilt, dinsdagavond om 7 uur naar Frankendael, waar op groot scherm buiten, een expressionistisch geïnspireerde Lulu wordt vertoond.
Gratis kwaliteitskunst van het Holland Festival!


Margaretha Louwers neemt, sinds jaren, deel aan de Open Ateliers Nieuwmarkt. Ze kreeg haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Exposities had ze o.m. in de Uilenburger Synagoge, Arti et Amicitiae, Openbare Bibliotheek Helmond, Muzelinck Oss, Museum De Wieger Deurne, en – in het kader van de Open Ateliers Nieuwmarkt – bij Flesseman, Captein & Co, de Boomspijker en Moes. Sinds april 2015 schrijft ze wekelijks voor deze site, onder de kop: Margaretha Louwers over… (Voor reacties: marg.louwers@planet.nl)