Vakantie

Posted on aug 16, 2015
Vakantie

Ooit zei een ambtenaar tegen mij: “Ach Margaretha, jij hebt toch iedere dag vakantie!..”
Hij bedoelde misschien dat ik mijn eigen dagen kan indelen en niet onder druk sta van hoger geplaatsten die me allerlei haastklussen in mijn maag splitsen. Hem deed dat aan vakantie denken. Mij niet.
Ik hoorde vooral zijn beperkte verbeelding, die hem kennelijk niet in staat stelde zich enige serieuze voorstelling van mijn werkzaamheden te maken.
Jaren geleden lukte mij dat zelf amper. Toen mijn gezinsinkomen schreeuwde om regelmatige aanvulling, accepteerde ik een tijdelijke baan voor een jaar. Mijn tekeningen moesten zolang de ijskast in. Ik voelde me mislukt als kunstenaar en had een navenante dunk van mezelf.
Maar toen ik een tijdje in die baan werkte, draaide mijn kijk totaal.
Ik kon, in tegenstelling tot veel collega’s daar, hard en geconcentreerd werken. Ik kon afzien en ging door tot iets helemaal klaar was. Er was waardering voor mijn handigheid, ik was breed inzetbaar. Ik wist met verantwoordelijkheid om te gaan. Had geen 9 tot 5 mentaliteit en zeurde niet bij tegenslag. Mijn eigen mening over van alles kwam goed van pas.
Een ambtenaar mocht dan denken dat ik hele dagen zat te niksen, kunstenaarschap bleek voor veel competenties een uitstekende leerschool.
Mijn kijk op mezelf veranderde dankzij die tijdelijke job.
En hoezo mislukt? Als maker heb je nauwelijks invloed op de krachten die beslissen over (verkoop-)succes.
Kunstenaars hebben niet iedere dag vakantie!
Het werk houdt niet op zich ergens in het hoofd te blijven ontwikkelen. Vragen te stellen en uitdagingen te zien. Tekeningen (of of) doen niet aan vakantie. Net zoals ze niet aan pensioenleeftijd doen.
Had die ambtenaar gezegd: “Ach Margaretha, jij hebt toch nooit vakantie!”, dan had ik hem geprezen om zijn voorbeeldige verbeelding.


Margaretha Louwers neemt, sinds jaren, deel aan de Open Ateliers Nieuwmarkt. Ze kreeg haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Exposities had ze o.m. in de Uilenburger Synagoge, Arti et Amicitiae, Openbare Bibliotheek Helmond, Muzelinck Oss, Museum De Wieger Deurne, en – in het kader van de Open Ateliers Nieuwmarkt – bij Flesseman, Captein & Co, de Boomspijker en Moes. Sinds april 2015 schrijft ze wekelijks voor deze site, onder de kop: Margaretha Louwers over… (Voor reacties: marg.louwers@planet.nl)