Upstream Gallery

Posted on feb 17, 2016
Upstream Gallery

Ik weet nog hoe blij ik was toen ik in 2003 ergens aan de Kromme Waal een nieuwe galerie ontdekte.
Die was in een voormalig winkelpandje getrokken. Klein maar fijn. Dat was in de tijd dat het Stedelijk daar aan de overkant zat. De jonge galeriehouder stak prettig tijd in het mij bijpraten over waar kunstenaars van zijn generatie mee bezig waren. Ik was ook zo blij, omdat ik een galerie in de buurt miste. Nu was mijn wens vervuld en het voelde alsof ik alsnog persoonlijk werd welkom geheten in mijn buurt.

Toen duidelijk was dat de nieuwe galerie het meer dan goed deed en de jonge galeriehouder een aanwinst bleek voor het plaatselijke galerieklimaat, verhuisden ze naar De Pijp. De muren moesten groter, om de kunstenaars uit hun stal optimaal te kunnen tonen. Toch kon ik ook deze stap waarderen. Ze verlieten dan wel de buurt (net zoals het Stedelijk ook weer weg was) maar ze hadden  het lef zich buiten de Jordaan te vestigen. Die was wel lang genoeg de buurt met de meeste galeries geweest. Interessante ontwikkeling.

Nu is Upstream weer terug in onze buurt. Dit keer in een statig Stadspaleis aan de Kloveniersburgwal, schuin tegenover de Oudemanhuispoort. De galeriehouder is nog steeds jong, hoewel al jaren niet meer in zijn eentje.
Met de kunstenaars uit de galerie gaat het, ook internationaal, heel goed. Ze zijn niet altijd makkelijk te duiden maar de galeriehouders helpen je graag op weg.

Laatst zag ik daar een heel groot schilderij van Ronald Ophuis, 3.40 bij 5.25 met rondom nog steeds lege muur, wat de noodzakelijkheid van deze verhuizing visueel verduidelijkte. Zeker nu W139, die andere plek voor eigentijdse kunst in de buurt, haar drempel heeft verhoogd, ben ik opnieuw superblij met Upstream.
Je kunt daar, even aanbellen, zo naar binnen, je voelt je welkom en ziet eigentijdse kunst van het hoogste niveau.

Opnieuw een aanwinst voor de Nieuwmarktbuurt!


Margaretha Louwers is, sinds jaren, één van de deelnemers aan de Open Ateliers Nieuwmarkt. Ze kreeg haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Exposities had ze o.m. in de Uylenburger Synagoge, Arti et Amicitiae, Centrum De Roos, Stadsdeel Zuidoost, Openbare Bibliotheek Helmond, Muzelinck Oss, Museum De Wieger Deurne, en -in het kader van de Open Ateliers Nieuwmarkt – bij Flesseman, Captein & Co en restaurant Moes. Sinds april 2015 schrijft ze voor deze site een bijdrage onder de kop MARGARETHA LOUWERS OVER.