Morbide monere – op de historische grond van het Tip Top Theater

Een documentair theatervoorstelling met een verhalend en muzikaal karakter

Van bruisend bioscooptheater tot razziadoelwit, tot centrum van verzet en illegaliteit, tot de vergetelheid: het Tip Top Theater aan de Jodenbreestraat. Eén mensenleven is genoeg om een verhaal te laten uitsterven, maar één mensenleven is ook genoeg om een verhaal te doen herleven.

Stijn Schootstra (1999) studeert aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie in de Nieuwmarktbuurt, waar hij in zijn introductieweek het bijzondere verhaal achter het Tip Top Theater ontdekte. Een klein zaaltje in zijn school is vernoemd naar dat voormalige theater, dat de Tweede Wereldoorlog niet overleefd heeft, maar niemand leek daarvan op de hoogte te zijn. Kent u het verhaal? In deze Morbide monere * duikt Schootstra in het verleden van de vroegere Jodenbuurt in Amsterdam, in het leven van toenmalig Tip Top Theater directeur Joseph Kroonenberg en voor het eerst ook in het verzetsverleden van zijn eigen Friese overgrootvader – waarbij een verrassende overlapping blijkt te zijn.

Morbide monere is een experience terug naar de vorige eeuw: met soundscapes, muziek, verhalen en archiefmateriaal schudt Schootstra je wakker op de historische grond van het Tip Top Theater. De voorstelling laat je op een nieuwe manier naar je eigen leven en verleden kijken: het bepaalt wie wij zijn, maar bovenal wie we kunnen worden.

* Een grote drive en noodzaak om verdwenen verhalen (weer) de publieke aandacht te geven die ze verdienen.

Genre: documentair theater, storytelling
Duur: ca. 30 minuten
Locatie: Academie voor Theater en Dans, Jodenbreestraat 3
Tijd: zaterdag 10 juni om 15.30 uur | zondag 11 juni om 15.30 uur
Leeftijd: 9+