Marko Bonarius
Montelbaans, 2019
Fotografie

instagram: @marko_bonarius
info en verkoop: markobonarius@gmail.com

 

Eerdere edities:

De Trap van Swaab
Kromboomssloot 37
Fotografie, 2020

Over ‘De Trap van Swaab’
Aan de Krom Boomssloot in Amsterdam heeft gedurende enkele jaren (1939-1942) de familie Swaab gewoond in wat nu mijn appartement is. Benjamin en Esther, met zes kinderen. Benjamin Swaab verkocht stoffen huis aan huis. Net als veel Joden was hij werkzaam in de levendige textielhandel in de Nieuwmarktbuurt. Tijdens de crisisjaren voor de oorlog was het niet makkelijk om zijn grote gezin te onderhouden.

Het is moeilijk voor te stellen dat er in mijn kleine appartement op de eerste verdieping zo’n groot gezin heeft gewoond. Hun huis zal er binnen erg anders uit hebben gezien. Maar bij de trap vond ik een verbinding met de mensen die hier 80 jaar geleden hebben geleefd. De trap die ook zij dagelijks op en neer gingen. En de beelden die ook zij zagen in de buurt: de rimpelingen in het water van de gracht, de Armeense Kerk aan de overkant, de straatstenen, de bomen, de wolken… Tot de laatste gang over de trap. Op 13 november 1942 is vrijwel de gehele familie Swaab omgebracht in Auschwitz.

Associatieve beelden van trap en buurt, als een eerbetoon en een herinnering aan deze familie. Een crossfade tussen heden en verleden.

 

 

 

 

 

Werken uit andere series