Historie
Wat op 17 april 1935 in hotel Krasnapolsky begon als een groep van vijfenzeventig mensen, die enkele avonden bij elkaar kwam om te schilderen, is De Zondagsschilders, Centrum voor Beeldende Kunst, uitgegroeid tot een grote, actieve vereniging van 500 leden, die zeven dagen per week actief is.

De vooroorlogse tijd kenmerkte zich door een vriendschappelijke sfeer onder de leden en dat is altijd zo gebleven. De tweede wereldoorlog maakte aan deze goede eerste periode een bruut einde. Vele leden moesten onderduiken, anderen zijn omgekomen in een concentratiekamp. Van de oprichters is helaas niemand meer in leven.

Zelf kunst maken bij de Zondagsschilders
Van maandag tot en met zaterdag zijn er 25 groepen actief, inclusief lessen in Artis. Er wordt serieus gewerkt onder begeleiding van enthousiaste beroepskunstenaars. De deelnemers werken individueel aan een opdracht en worden op hun eigen niveau begeleid en gewaardeerd. Niet alleen gevorderden, maar ook beginners zijn daarom van harte welkom. Vanaf 16 jaar is men van harte welkom.

Het goed leren kijken staat centraal; vorm, compositie, verhoudingen, perspectief, licht en donker, kleurgebruik, het komt allemaal aan de orde. Onze leden blijven vaak vele jaren verbonden aan een specifieke jaargroep en de begeleidende docent. Dit maakt de relatie tussen de deelnemers en de docent en de sfeer binnen de groepen bijzonder.
Er zijn ook verschillende vrije werkplaatsen zonder docent.

Elke eerste zondag van de maand (Portret op Zondag) is een bekende Amsterdammer te gast als model. Onder andere schrijvers, acteurs en politici, waar onder enkele Amsterdamse burgemeesters, hebben geposeerd.
Ook activiteiten als lezingen, inloopateliers en buitenschilderdagen zijn geliefd bij de leden.
Tijdens de zomerstop van drie maanden worden er diverse workshops en zomercursussen aangeboden. Er wordt ook onder leiding van een docent deelgenomen aan een schilderweek per salonboottocht of hotelreis naar Schoorl.

Organisatie van de vereniging
De Amsterdamse Vereniging De Zondagsschilders draait volledig op gedreven vrijwilligers. Mede door de inzet van deze vrijwilligers zijn de prijzen gunstig.
Er is een bestuur, een uitgebreid secretariaat en er zijn verschillende commissies voor o.a. het organiseren van tentoonstellingen, werkweken en voorlichting/PR, het onderhoud van de ateliers en een onafhankelijke redactieraad voor het verenigingsblad Ateliernieuws.
Jaarlijks wordt in eind maart een algemene ledenvergadering gehouden. Daarin wordt verantwoording afgelegd door het bestuur voor het gevoerde beleid op basis van het jaarverslag van het voorafgaande jaar. Tevens wordt toestemming gevraagd aan de leden over de beleidsvoornemens voor het komende jaar, waaronder de hoogte van contributie en cursusprijzen. Er worden ook bestuursleden benoemd door middel van verkiezingen.

Kom kijken, kom mee doen bij De Zondagsschilders, 7 dagen per week actief.

 

E-mail: info@dezondagsschilders.nl
Website: www.dezondagsschilders.nl

Telefoon: 020-6243933

Adres: Geldersekade 101, 1011 EM  Amsterdam

De Zondagschilders