Ben Vollers

A Night in Tunisia, 2019

Acryl op doek

100 x 150 cm

www.benvollers.com

benvollers@upcmail.nl

 

Eerdere editie(s):

Ben Vollers

Zonnevlekken, 2020

acryl op papier
50 x 65 cm

benvollers@upcmail.nl


Ben Vollers is een abstract-expressionistisch schilder. Zijn stijl is ook wel lyrisch abstract te noemen. Zijn werk is vaak poëtisch.

Fata-morgana (2018)
acryl op doek
60 x 80 cm

 

Safari, 2016
acryl/papier, 50 x 65 cm

 

Ben Vollers is een lyrisch-abstract kunstschilder en keramist met een passie voor moderne beeldende kunst en de klassieke cultuur. Hij heeft zich ontwikkeld tot een abstract schilder, die spontaan en intuïtief werkt vanuit zijn gevoel, zoals de Amerikaanse abstract-expressionisten van de 2e helft van de 20e eeuw. Hij werkt met acryl en olieverf op doek en papier, met kwast, palet- en plamuurmes, met krassen, vegen, graffiti, en automatisch schrift.

Zijn vormenwereld is echter die van de klassieke oudheid. De liefde voor mythologieën heeft hem meermaals op ontdekkingstocht naar het Middellandse Zee gebied gevoerd.

Het sublieme primitivisme en de houtsnijwerken van de Papoea’s hebben hem tevens gefascineerd.

Dit amalgaam van primitivisme, modernisme en klassieke beeldenrijkdom hebben zijn kunst gevormd.

In Nederland heeft hij op diverse plaatsen geëxposeerd en werk verkocht, zoals ook her en der in Frankrijk. Maar ook in Spanje en Zweden heeft hij zijn werk tentoongesteld.

Het laatste decennium is hij ook driedimensionaal werk gaan maken, nl. keramiek. Eerst bestond dit werk uit vrij grote torens van geglazuurd keramiek. Deze torens zijn geïnspireerd op de woontorens in de Griekse Mani en in een deel van Toscane. Na diverse andere vormen te hebben uitgeprobeerd heeft hij een reeks reliëfs gemaakt van gebakken klei.Deze worden dan met acrylverf beschilderd, afgelakt, en ingelijst. Soms is in de klei de afdruk te zien van  karton als een verwijzing naar het werk van Jan Schoonhoven.

Tegelijkertijd heeft Ben met zijn vriend en collega Fons Heijnsbroek van 2006 t/m 2010 een reeks van vijftig grote abstract-expressionistische doeken samen geschilderd, de Benfos, die ook in Frankrijk zijn tentoongesteld.

 

ben-vollers01

Ben Vollers
benvollers@upcmail.nl
De Drie Gratiën, 2016, acryl papier, 70 x 100 cm

ben-vollers02

Ben Vollers
benvollers@upcmail.nl
Toilet 2016, acryl papier, 70 x 100 cm

 

Werkproces – werkmethode

Via associaties en beelden in mijn hoofd ontwikkel ik als het ware mijn schilderij, van lijn en vlek via keuzes tot een samenhangend geheel, waar ik iets mee heb, en dat voor mij iets uitdrukt.

ben-vollers01

Arles , 2013, acryl/papier, 70 x 100 cm www.benvollers.com

ben-vollers02

Innerworld , 2013, acryl/papier, 70 x 100 cm www.benvollers.com

 

Vorige edities:

Orfeu-Negro

Orfeu Negro, 2013, 70 x 100 cm, acryl x pap., € 900,-

Ben Vollers  benvollers@upcmail.nl   www.benvollers.com

Cameroun, 2011, 90 x 100cm, gemengd-doek

Ben Vollers is een Amsterdamse kunstenaar die sinds 1988 abstract schildert, zowel op doek als op papier. In zijn werk speelt de klassieke oudheid een belangrijke rol, evenals de gehele Europese geschiedenis; zijn titels verwijzen er vaak naar. Hij ziet zijn werk als ‘visuele sporen van een verleden’ dat in zijn eigen hoofd leeft.

Ben Vollers