Abou Ayubi

Zonder titel, 2014

Olieverf op doek

100 x 140 cm

www.ayubi-arts.com

Eerdere editie(s):

Amsterdam ten tijde van Quarantaine, 2020

Schilderij 70 x 110 cm

Amsterdam was heel mooi en schoon, verse lucht, een rustige Amstel, geen druk.
Dat was mijn wens.

Ayubi
Sint Antoniesluis 31
1011 JB Amsterdam
ashil-ayubi@live.nl
www.ayubi-arts.com

Geschiedenis in schaamrood (2018)
schilderij
100 x 70 cm

Een wijds panorama omvat een aantal karakteristieke historische gebouwen, nog deels aanwezig, of al verdwenen, uit geheel Afghanistan.
Wij zien een Zoroastrische vuurtempel, een Boeddha van Bamiyan, de minaret van Jam, en torens en bogen van Herat, Kandahar, de moskee van Mazar-e-Sharif….
Centraal staat een fragment van een pilaar die is opgericht door de boeddhistische keizer Ashoka, die daarmee de Dharma, of de Wet van de Rechtvaardigheid proclameerde in zijn rijk. De pilaar is gemaakt van onverwoestbaar metaal, maar in Kaboel is men er toch in geslaagd om de bovenste helft te laten verdwijnen. Ayubi heeft dit deel van de pilaar zwevend aangebracht, als symbool voor de kringloop van de geschiedenis die in afwisseling goed en kwaad omvat.
Boven het panorama vliegen, vrij naar Van Gogh, een aantal zwarte kraaien, die het geheel een omineus karakter geven.

Verrijzenis

A.Ayubi
Olieverf op doek,
Afmeting 1.90 x 1.00

De grote Boeddha’s die in de rotswand in de Bamiyan vallei zijn uitgehouwen in de 6e eeuw, waren het middelpunt van een groot boeddhistisch centrum, dat eeuwenlang door reizigers en handelaren die langstrokken via de zijderoute werd bezocht. Aanvankelijk werden zij in de 12e eeuw door de veroveraar Mahmud van Ghazni gespaard, maar de fanatieke Mogolkeizer Aurangzeb heeft ze in de de tweede helft van de 17e eeuw met artillerie beschoten. Door de Taliban zijn zij in 2001 vernietigd.

Ayubi beeldt in dit schilderij uit dat niet alleen de teloorgang van de boeddhistische cultuur heeft plaatsgevonden, maar dat met de destructie van de beelden ook een tijdperk is begonnen waarin de positie van vrouwen is aangetast. De Bamiyan vallei werd in vroegere tijden de Godinnen vallei genoemd.

 

In mijn schilderijen gebruik ik thema’s uit de geschiedenis van mijn geboorteland. Veel daarvan dreigt in de huidige situatie te verdwijnen. Ik wil met mijn schilderijen iets daarvan overbrengen en bewaren.

 

DSC_0204

Nobahar Nowbahar, Our spring

Oil on canvas
120 x 90 cm

adres Open Ateliers: Sint Antoniesluis 31
e-mail: ashil-ayubi@live.nl
telefoon 0685775594

facebook Ayubi Abou