Open Ateliers

Posted on aug 23, 2015
Open Ateliers

De Nieuwmarktbuurt staat ieder eerste weekend van oktober in het teken van kunst. Ook dit jaar vindt dan de Open Ateliers route plaats en wordt de Koningsstraat getransformeerd tot KunstKoningsstraat.
De voorbereidingen zijn in volle gang.

Het Open Ateliers weekend vraagt ieder jaar veel inspanning vooraf. Wij willen als deelnemende kunstenaars dat ons werk wordt gezien en respons krijgt. Daar doen we in het atelier ons stinkende best voor.
De centrale tentoonstelling zal weer ergens plaatsvinden, -de tentoonstelling waarop iedere deelnemende kunstenaar met 1 werk vertegenwoordigd is. De grafisch ontwerper wil aan de slag met de catalogus, alle gegevens dienen daarvoor verzameld en op volledigheid getoetst. De plattegrond met locaties kan in elkaar worden gepuzzeld.
De publiciteit begint maanden van te voren, anders is die niet op tijd klaar.
De ateliers mogen dan pas 3 en 4 oktober opengaan, de drukker wil ons nu inplannen!
Er zijn ook kunstenaars uit de buurt die geen atelier (hier) hebben en op zoek moeten naar een locatie die hen tijdelijk asiel biedt.

Het streven is om de centrale tentoonstelling ieder jaar op een andere plek te houden.
Zo raakt onze buurt beetje bij beetje ontsloten voor kunstliefhebbers die niet hier wonen.
Gelukkig heeft de Nieuwmarktbuurt veel culturele hotspots die daarvoor geschikt zijn. De centrale tentoonstelling met het overzicht van alle deelnemers kreeg eerder onderdak in het Compagnietheater en, vorig jaar, in Splendor.
Dit jaar zal de Zuiderkerk onze meest bezochte locatie zijn. Niet alleen vindt onze overzichtstentoonstelling er onderdak, ook het centrale informatiepunt is daar.

Bezoekers kennen de weg dankzij onze fraaie catalogus die in de buurt huis aan huis wordt verspreid en die dan in de Zuiderkerk gratis te krijgen zal zijn.
Nieuw sinds vorig jaar is de KunstKoningsstraat. Samenwerking tussen bewoners, winkeliers en kunstenaars maakt het daar mogelijk om kunst tentoon te stellen in etalages en ramen.
De opening van de KunstKoningsstraat, voorafgaand aan het Open Ateliers weekend in oktober, wordt op 29 september een straatfeest voor iedereen.
Zet dat feest en het eerste weekend van oktober in de agenda en wees welkom!


 

Margaretha Louwers neemt, sinds jaren, deel aan de Open Ateliers Nieuwmarkt. Ze kreeg haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Exposities had ze o.m. in de Uilenburger Synagoge, Arti et Amicitiae, Openbare Bibliotheek Helmond, Muzelinck Oss, Museum De Wieger Deurne, en – in het kader van de Open Ateliers Nieuwmarkt – bij Flesseman, Captein & Co, de Boomspijker en Moes. Sinds april 2015 schrijft ze wekelijks voor deze site, onder de kop: Margaretha Louwers over… (Voor reacties: marg.louwers@planet.nl)