Margaretha Louwers over atelierbezoek

Posted on apr 20, 2015
Margaretha Louwers over atelierbezoek

Atelierbezoek

Na ziekte slaag ik er niet meer in om hele dagen door te brengen op mijn atelier. Pas ‘s middags ga ik sindsdien naar mijn werkplek. Mijn energie is minder en ik eet gezond. Daarom lunch ik nog thuis en reis daarna af.
Ik kan mij over die verloren halve dag schuldig voelen, want ik wéét dat je in de kunst alleen met fulltime hard werken ergens komt.
Om als kunstenaar de kost te verdienen, moet, als de verkopen via een galerie gaan, een dubbele jaaromzet gehaald, want 50% is voor de galeriehouder. Tel maar uit hoeveel er dan verkocht moet worden om een gezin te onderhouden…
Veel kunstenaars klussen er daarom bij. Of geven les. Ik doe ook zoiets– niet om de kost te verdienen, dat lukt allang niet meer- maar om er mijn atelier van te betalen. Het ironische is, dat er dan juist minder tijd overblijft om aan je eigen werk te besteden. Bij mij dus alles bij elkaar heel veel minder tijd.
Toch heb ik de atelierhuur, een rib uit mijn lijf, er graag voor over. De tijd daar doorgebracht, is ‘quality time’. Schilder Paula Modersohn-Becker noemde het “Göttertage”. Ik wil die voor geen goud missen. Al zijn het dan halve.

Margaretha Louwers