KunstKoningsstraat

Posted on sep 9, 2015
KunstKoningsstraat

Tijdens de Open Ateliers Nieuwmarkt ligt, het woord zegt het, de nadruk op de Open Ateliers van de kunstenaars uit de buurt. Om de kunstenaars extra plek te bieden waar zij hun werk kunnen tonen, biedt de Koningsstraat gelegenheid. Die wordt KUNSTKONINGSSTRAAT!

12 Kunstenaars uit de buurt tonen er hun werk in etalages en ramen. Ongezien blijven kan altijd nog.

Vorig jaar was de eerste keer voor KUNSTKONINGSSTRAAT. De straat was toen opengebroken om leidingen te vernieuwen en het wegdek te repareren. Het stadhuis had zich nog niet gerealiseerd dat in onze buurt het eerste weekend van oktober voor kunst wordt gereserveerd!
Dat is ook dit jaar het geval. De straat ligt er nu prachtig bij om alle bezoekers de puien langs te voeren. Alle etalages zijn goed bereikbaar, de kunstwerken kunnen aandachtig bekeken worden.
Hang de vlag maar uit!

Zoiets gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Daar is enig overleg voor nodig. Daar gaat geregel aan vooraf tussen de ondernemers, kunstenaars en bewoners. Participatie-maatschappelijke initiatieven beginnen ook in onze buurt bij enkelen en groeien soms uit tot niet meer weg te denken activiteiten.

Vroeger leerden kunstenaars om enkel in museums te willen hangen. Dat is nu anders.
De crisis biedt nieuwe mogelijkheden, ik zei het al vaker. We her-ijken onze gewoontes en ideeën. Nieuwe kansen worden gecreëerd waar iedereen baat bij kan hebben. Zo’n initiatief is KUNSTKONINGSSTRAAT. Etalages, ik zei het al vaker, zijn prima plekken voor kunstenaars. Zelf huldig ik het principe dat het beter is je werk te laten zien dan het alleen maar in de opslag te hebben staan.

De openbare straattentoonstelling wordt, voorafgaand aan het Open Ateliers weekend, geopend met een feest in de straat voor alle betrokkenen. Op dinsdagmiddag 29 september tussen 17.00 en 21.00 uur gaat het daar los.
Dat eerste weekend van oktober gonst de hele Nieuwmarkt dus van kunst: in de Zuiderkerk vindt de centrale OAN-tentoonstelling plaats en is de catalogus met plattegrond verkrijgbaar. Gratis.
De buurtateliers zijn open, net zoals alle andere deelnemende locaties waaronder KUNSTKONINGSSTRAAT. Overal gratis entree.
Laat u aangenaam verrassen en kom!