Kick off Compagnietheater – verslag van 22 mei jl.

Posted on jun 14, 2012
Kick off Compagnietheater – verslag van 22 mei jl.

Kick off Compagnietheater

Aanwezig van bestuur: Nico Lamers (voorzitter), Brordus Bunder (PR), Henny van Gelder (2e secretaris).
Voorafgaand aan de bijeenkomst heeft Jacqueline van Benthem, directeur van het Compagnietheater, het bestuur verwelkomd. We mogen gebruik maken van de Zuilenzaal voor onze kick off, waarvoor dank!

Opening
Nico stelt het deels vernieuwde bestuur voor en excuseert Ien van Leeuwen (secretaris) en Jam Roorda (penningmeester). Dit is de start van onze Open Atelierdagen 2012.

De website
Brordus wijst op de vernieuwde website van de Ateliers Nieuwmarkt met het blog die Adriaan Boiten voor de Stichting OAN heeft gebouwd. Alle kunstenaars, ook die in de voorafgaande jaren hebben meegedaan, zijn met een afbeelding van hun werk vertegenwoordigd.

Inschrijvingen
Op dit moment zijn al 28 inschrijvingen binnen. Brordus vraagt de aanwezigen om collega’s enthousiast te maken en mee te doen. Er wonen (jonge) nieuwe kunstenaars in de wijk die bij het bestuur nog onbekend zijn. Er komt een flyer met de route uit, plus een Engelstalige versie voor toeristen en een krant waar o.a. Greet van de Krieke en Monica Metz in schrijven. Vraag: wie wil meeschrijven? Geef je op!

Vraag: is daar geld voor? Brordus: Jawel, OAN heeft een budget voor publiciteit.

Exposeren in de hotels
Alida Verheij en Roland Broekhuis hebben het initiatief genomen om hotels bij de Open Atelierdagen te betrekken. Roland licht toe dat zij overzichtelijk wilden beginnen en twee hotels selecteerden: Double Tree by Hilton (voorheen Minthotel) en Radisson BLU. Ook nu wordt daar werk geëxposeerd dat te koop is en tijdens onze Open Atelierdagen wordt de ruimte beschikbaar gesteld. We hebben bij Double Tree de ruimtes bekeken. Objecten kunnen ook geplaatst worden maar daarvoor geldt nog meer dan bij schilderijen dat ze kwetsbaar zijn en gemakkelijk (zonder te betalen) kunnen worden meegenomen. Werk is daar niet verzekerd. Double Tree stelt zich constructief op en vermeldt ook in de publicatie voor 4- en 5 sterren hotels in Amsterdam de Open Atelierdagen Nieuwmarkt op 6 en 7 oktober.
De galeriehouders van Vriend van Bavink op de Geldersekade zullen het project verder uitwerken en als curator optreden.
Via het inschrijfformulier op onze site heb je je al kunnen aanmelden. Er zal nog een aparte mail uitgaan, dus: meld je aan!
Roland wijst nog op het Lefboek van Alida waarvoor sommige kunstenaars al werk hebben ingeleverd. Het Lefboek is een boek met een verzameling van afbeeldingen van kunstwerken maar het is niet specifiek bedoeld om werk voor de hotels te selecteren.

Vraag: Wie bepaalt of en wat er geëxposeerd wordt? Brordus: Hotel laat de keuze vrij maar wil geen aanstootgevende kunst op het gebied van religie of sex. En verder is de keuze en organisatie aan de curatoren.

Feestelijke opening en exposeren in het Compagnietheater
Op vrijdag 5 oktober vindt de feestelijke opening plaats in het Companietheater. Kunstenaars mogen door heel het gebouw werk exposeren, niet alleen het weekend maar gedurende heel de maand oktober. Omdat het Compagnietheater deel uitmaakt van de buurt en de directeur zich daarbij betrokken voelt, stelt zij de ruimte om niet beschikbaar aan de kunstenaars. Loop het gebouw door om een indruk van de ruimte te krijgen.

Vraag: Waar mag je hangen? Mag je met meer dan één werk hangen? Nico: Praat daarover met de ophangcommissie.
Vraag: Vorig jaar is er expositieruimte in De Boomspijker geregeld voor kunstenaars zonder atelier. Gebeurt dat nu weer?
Nico: Ervaringen daarmee waren niet onverdeeld positief (tijdens het weekend moet werk verplaatst worden) en er waren kosten aan verbonden. Over een paar weken weten wie meedoen en is het probleem probleem helder. Denk ook aan samen exposeren of in je eigen huis.
Vraag: wanneer moet het beeld voor de ansichtkaart bij Jam ingeleverd worden? Nico: Liefst voor 1 juni.
Vraag: Wie kent iemand die goed kunst kan fotograferen? Roos Westhof kan hierover informatie geven.

Brordus nodigt iedereen uit om iets te komen drinken in het café en het gebouw te bekijken.

Er waren in totaal 25 kunstenaars en iedereen was enthousiast over de mogelijkheden van het Compagnietheater.

Henny van Gelder