Denise Rosenboom

I want to have the courage to do totally crazy, impossible and also wrong things. Aan de hand van deze quote van kunstenares Isa Genzken is ook het werk van Denise Rosenboom te omschrijven, een kunstenares wonende aan de Geldersekade in de Nieuwmarktbuurt. In het raam van haar keuken hangen haar pussy-pendants, kettingen met hangertjes in de vorm van vagina’s. De hangers worden in Amsterdam maar ook internationaal goed verkocht. Zo goed, dat Denise momenteel werkt aan een webshop speciaal voor de verkoop van de hangers, waarbij ze zoekt naar een verbinding tussen de hangers en een goed doel dat zich bezighoudt met vrouwenrechten en -educatie.

De pussy-pendants zijn provocerend, een beetje gek en ook best grappig. Tegen de regels van het normale in, maar dat past bij Denise. Haar werk, zegt ze zelf, is vaak absurd en een beetje luguber, je denkt, ‘kan dit eigenlijk wel?’. Maar het kan, bewijzen de vele mensen die verbaasd en vermaakt voor haar raam stilhouden om naar de werken te kijken die ze daarin tentoonstelt. Haar eigen huis als galerie, de rol die het ook tijdens het weekend van de Open Ateliers zal vervullen.
De gekkigheid die Denise aan de buurt toevoegt, wordt gedeeld en gewaardeerd door de andere buurtbewoners. Samen met de buren in een opblaaszwembad op de stoep, of feestjes tot diep in de nacht zijn niet vreemd voor haar. De buurt is naar eigen zeggen een mengeling van allerlei soorten mensen, van toeristen en kunstenaars tot prostituees en oude krakers. Samen maken zij de buurt tot een plek waarin Denise zich vrij voelt.

Het werk dat Denise maakt, sluit in zekere zin aan bij de sfeer die ze aan de buurt toekent. Een beetje gekheid, een beetje andersheid, het durven proberen van nieuwe dingen, de moed hebben om te onderzoeken en te bevragen. Het verwerpen van regels en mensen verbazen en bovenal de vrijheid voelen om dat te mogen doen. Op een van haar keukenkastjes heeft Denise groot het woord fantaisistisch gehangen, met daaronder de uitleg: leven zonder je aan de regels te houden. Het is voor haar belangrijk om in haar werk een wereld te creëren waarin alles mogelijk is. In haar werk is een tweedeling te ontdekken, met enerzijds lachwekkende, uitdagende werken die je verbazen en anderzijds de donkerdere, serieuzere werken, die je op een heel ander niveau weer uitdagen om vragen te stellen.  

Voor het vijfde jaar op rij doet Denise mee aan de Open Ateliers, omdat ze het leuk vindt een toevoeging te zijn aan het project, maar ook om te laten zien dat ze trots is op haar buurt. “Het is leuk om te laten zien waar je mee bezig bent, aan geïnteresseerden, buren en aan de andere kunstenaars”, stelt ze. Zo zal ze ook dit jaar weer, waarschijnlijk vanuit haar stoeltje op de stoep voor haar huis, iedereen een glimp laten zien van haar fantaisistische leven.

Denise’s werk is te bekijken op haar website www.deniserosenboom.blogspot.com en ze is te bereiken via deniserosenboom@gmail.com.

site-denise-hoge-kwaliteit

site Untitled-1