Hoe de Open Ateliers is begonnen – wandeling

Posted on sep 27, 2017
Hoe de Open Ateliers is begonnen – wandeling

De Open Ateliers begonnen tijdens het verzet tegen de sloop van de Nieuwmarktbuurt. Er moest onder meer een vierbaansweg dwars door de buurt komen, maar de bewoners keerden zich fel tegen de plannen. Tijdens de aanleg van de metro kwam het tot heftige rellen. De kunstenaars besloten hun atelier open te stellen, als blijk van betrokkenheid bij de buurt en om de wens het Nieuwmarktgebied leefbaar te houden te onderstrepen.

In het weekend van 7 en 8 oktober is het mogelijk weer iets van die oude actiesfeer te voelen. De uiterst goed geïnformeerde gidsen van Gilde Amsterdam Mee in Mokum geven een aantal rondleidingen door de buurt, waarin ze terug gaan naar de jaren zeventig en tachtig, de tijd van actie en verzet. In het metrostation Nieuwmarkt laten ze een sloopkogel zien die daar is ingemetseld; op een foto in het gebouw De Flesseman wijzen ze de kaalslag aan die het gevolg was van de ‘cityvorming’ die toen in de mode was. Maar ook tonen ze waar de bulldozers tot stilstand kwamen.

Beleef het mee met de gidsen, die ook zullen vertellen over de eeuwenoude geschiedenis van de buurt. Start: zaterdag 7 oktober om 10:30 en 11:30 uur, zondag 8 oktober om 12:00 en 13:00 uur bij gebouw De Flesseman aan de Nieuwmarkt 77. De wandeling eindigt bij de centrale expositie in de Zuiderkerk. Kosten: 7,50 euro. Meer informatie en aanmelden: meeinmokum@gildeamsterdam.nl. Vermeld u svp uw naam, telefoonnummer, voorkeursdatum en tijdstip.