Echo

Posted on okt 18, 2015
Echo

De Open Ateliers liggen alweer 2 weken achter ons maar ik ben er nog steeds mee bezig. Dat komt omdat ik wel in de buurt woon maar er niet werk en daarom op een andere locatie tentoonstelde.  Het daarnaar toebrengen en weer weghalen vroeg veel inspanning. Bovendien deed ik een paar verkopen, waardoor ik nu ook tijd besteed aan aangenaam verpozen met mijn kopers. Het weekend echoot prettig na en daar kun je maar beter van genieten.
Meedoen aan de Open Ateliers vormt een doorbreking van je gewone dagindeling met vaste gang naar het atelier. Daar ben je doorgaans in je eentje aan het werk. Als je niet aan intervisie met collega’s of een seksuele relatie met één van hen doet, heb je het niet zo vaak over je werk.
Tijdens het zitten bij boekhandel Scheltema, waar ik mijn tekeningen exposeerde in het trappenhuis, was daar wel gelegenheid voor. De bezoekers zagen mijn nieuwe werk voor het eerst en ik hoorde voor het eerst de reacties. Alle genomen beslissingen werden getest, die van de voorbereiding en die van het inlijsten en inrichten. Ik stak veel op.

Het is leuk te weten welke tekening de voorkeur van een bezoeker krijgt. Als het meezit passeert iedere titel. Sommige tekeningen blijk je drie keer te kunnen verkopen, sommige nooit. Reacties sterken mijn mening dat het altijd beter is je werk te laten zien dan het in de opslag te laten.Ooit gaf ik iemand een klein boekje cadeau met daarin een aantal van mijn tekeningen en teksten en ik hoorde mezelf zeggen: alsjeblieft, hier is het beste wat ik te bieden heb. Ik schrok er zelf van. Mijn onderbewuste wist het weer eens beter. Nu is het even gedaan met die communicatie. Ik ben terug het atelier in voor nieuwe tekeningen.

Al krijgen Open Ateliers soms de aanbeveling mee, dat het zo leuk is om die te bezoeken vanwege het kijkje in de keuken van de kunstenaar, de echte keuken blijft verborgen. De fijne keuken van een kunstenaar oogt niet spectaculair. Die speelt zich af in stille uren waarop geconcentreerd gewerkt wordt, als de tekeningen groeien onder haar handen en de bevrediging haar vervult. Voor oplettende kijkers klinkt tijdens Open Ateliers nog iets daarvan door. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kans!


Margaretha Louwers is, sinds jaren, één van de deelnemers aan de Open Ateliers Nieuwmarkt. Ze kreeg haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Exposities had ze o.m. in de Uylenburger Synagoge, Arti et Amicitiae, Centrum De Roos, Stadsdeel Zuidoost, Openbare Bibliotheek Helmond, Muzelinck Oss, Museum De Wieger Deurne, en -in het kader van de Open Ateliers Nieuwmarkt – bij Flesseman, Captein & Co en restaurant Moes. Sinds april 2015 schrijft ze voor deze site een wekelijkse bijdrage onder de kop MARGARETHA LOUWERS OVER.