Dankwoord en opening Open Ateliers Nieuwmarkt

Posted on okt 11, 2017
Dankwoord en opening Open Ateliers Nieuwmarkt

We kijken terug op een geweldig weekend van de Open Ateliers Nieuwmarkt. In totaal bezochten meer dan 1150 mensen de centrale expositie in de Zuiderkerk, zo wijst onze teller uit. Bezoekers die vervolgens ook de ateliers uitstekend wisten te vinden. We zijn hen en de kunstenaars dankbaar voor deze geslaagde editie. Noteer alvast: 6 en 7 oktober 2018. Dan is er weer een Open Ateliers Nieuwmarkt.

En lees hieronder de speech waarmee voorzitter Martine van Leeuwen het weekend opende.

Toespraak Martine voor opening Open Ateliers Nieuwmarkt 2017

Zuiderkerk, 6 oktober 2017

Graag heet ik jullie allemaal van harte welkom in deze prachtige Zuiderkerk voor de opening van de Open Ateliers Nieuwmarkt 2017! Het is heel bijzonder dat, wat begon in 1975 als steunbetuiging van kunstenaars tijdens de metrorellen, nu nog steeds een levende plek inneemt in deze mooie buurt in hartje Amsterdam. Ik ben Martine van Leeuwen, en het is voor mij een grote eer om dit jaar voorzitter te zijn van de Open Ateliers Nieuwmarkt.

Ik kan niet echt zeggen dat ik een geboren Amsterdammer ben: mijn wieg stond zo’n 18.000 km ver weg, in Warkworth, Nieuw-Zeeland! En ik woon hier eigenlijk ook helemaal niet. Ik woon in het ietwat burgerlijke en saaie Heemstede… Maar mijn geliefde woont al jaren aan de Kromboomssloot en zo ben ook ik verliefd geworden op de Nieuwmarktbuurt!

Wat betreft kunst bleken we dicht op het vuur te zitten: Nico Lamers met zíjn geliefde Henny van Gelder bleken onze benedenburen te zijn… Zo’n vier jaar geleden kwam van deze zo vitale en bevlogen oud-bestuursleden de suggestie om mee te doen aan de Open Ateliers.

Ik ging toen ook op bezoek bij de andere deelnemende kunstenaars en stond versteld van alle creativiteit en kunstzinnige activiteit binnen dit relatief kleine gebied in het centrum van Amsterdam. Dit jaar zijn er bijna 70 kunstenaars die hun atelier openen voor het publiek, een ongekend aantal! Het is fantastisch zovelen van hen hier vandaag te zien!

We kunnen het belang van zoveel kunstenaars en kunst in de Nieuwmarktbuurt nauwelijks overschatten. Zeker in deze dagen. Rol-koffers, Nutella-winkeltjes: als er een buurt is in Amsterdam waar de toename van het toerisme voelbaar is, dan is het wel hier. Het is bovendien te verwachten dat het steeds moeilijker zal worden voor ook toekomstige generaties kunstenaars en creatievelingen om in deze buurt betaalbare werk- en woonruimte te vinden. En dat terwijl kunst hét bindmiddel is in een maatschappij! Kunst van kunstenaars, die met één been volop in de samenleving staan, en met het andere been juist de randen van de eigen cultuur en andere culturen verkennen. Kunstenaars, die door hun sensitiviteit en vermogen tot observatie details en invalshoeken ontdekken, waar de grote massa geen oog of geen tijd voor heeft…

Gisteravond is onze lieve én ook stevige burgemeester Eberhard van der Laan overleden, toch nog sneller dan verwacht… Van de weinige niet-politieke nevenfuncties die hij had, vielen mij de bestuursfuncties van hem op bij Kunststichting ‘De Appel’ en… bij het Kindercircus ‘Elleboog’! In de prachtige aflevering van Zomergasten, deze zomer, sprak Van der Laan de wens uit dat Amsterdam de lieve stad blijft die het is. En in zijn brief van 18 september drukte hij de Amsterdamse bevolking op het hart goed voor onze stad en elkaar te blijven zorgen.

Ik denk dat het aanstaande weekend, waarin bijna 70 kunstenaars hun deuren openen en hun kunst delen met de stad, waarin bewoners en kunstenaars elkaar ontmoeten, bij uitstek een manier is om aan die twee wensen van onze ‘burgervader’ te voldoen. Een lief Amsterdam. En zorg voor die stad en elkaar….

Het moge duidelijk zijn, dat dit alles niet vanzelf gaat. Ook dit jaar hebben heel veel mensen hun tijd en creativiteit, hun energie èn geld gestoken in de totstandkoming van de Open Ateliers Nieuwmarkt. Ik wil op deze plek erg graag even aandacht besteden aan al deze mensen en instanties en daarbij ook enkele bijzondere activiteiten van dit jaar noemen. Ik zal hierbij enige spoed betrachten! We willen graag ook snel het glas heffen, elkaar spreken, de prachtige overzichtstentoonstelling bekijken en de muziek van het Rafael Fraga kwartet beluisteren. Maar onze dank voor al die mensen die hebben meegeholpen is zeer zeer groot!! Laten we aan het eind van deze indrukwekkende rij, iedereen met één groot applaus bedanken!

 • Ontzettend grote dank aan Subsidiegevers: Stadsdeel Centrum en Kunst en Cultuur Stadshart- zonder hun financiele steun was de Open Ateliers niet mogelijk geweest.
 • Paul Koeleman. Als je een kunstroute organiseert, dan is wel een van de belangrijkste dingen, het beeld dat je uitstraalt. Wat heb je een prachtig logo gemaakt, waarbij je zelf de contouren van de Nieuwmarktbuurt nauwkeurig op een palet hebt geschilderd. Maar ook zo veel zorg aan al het grafisch ontwerp van de flyers, buttons, en natuurlijk het programmaboekje. Waarbij we zeker Brordus Bunder nog willen noemen voor de basis layout van dat laatste. Paul enorm bedankt!
 • Hand in hand hiermee: onze geweldige webmaster Adriaan Boiten!
 • Peter Lange, die prachtige foto’s heeft gemaakt van vele kunstenaars voor het boekje en nu ook fotografeert in het weekend.
 • Kunst in de Koningsstraat: Alida, Ien, Inge… Onze droom-pizzeria in de Buurt Il Sogno!

Verschillende locaties en activiteiten van het weekend wil ik benoemen:

 • Ten eerste de Wandelingen ‘Mee in Mokum’, bij Gilde Amsterdam. Zeker ook een aanrader voor die kunstenaars die hun atelier al ingericht hebben, want sommige wandelingen zijn ook voor 12 uur ’s ochtends.
 • Kindertentoonstelling: gistermiddag is de prachtige Kindertentoonstelling geopend. Kinderkunst van Groep 4 en 5 van de basisschool De Witte Olifant gemaakt in workshops met 6 kunstenaars! Ik raad een bezoek van harte aan. De toekomst lijkt gegarandeerd voor OAN, mijn grote dank aan Edith Dunharden van De Witte Olifant, Esther van Schagen voor haar ruimte in de Amsterdam House of Arts and Crafts. De kunstenaars die workshops hebben gegeven: Barbara, Hans, Esther, Annemarie, Roberta en Edgar.
 • De Boomsspijker (groepslocatie) ook zo’n verbindend element in de buurt.
 • Primeur waar we heel trots op zijn: een APP! met plattegrond en routes langs disciplines ontwikkeld door Olivier de Jonge. Download in de AppleStore of Google play.
 • Zuiderkerk: Grote dank aan Gerrit Key voor zijn gastvrijheid dat we hier in deze prachtige ruimte ons opening en overzichtstentoonstelling mogen houden.
 • Vox-Pop (Universiteit van Amsterdam), die verbinding aan wil gaan met de buurt, is een prachtige tentoonstelling met 5 kunstenaars gecureerd door Elisa Matse.
 • Bezoek hun open dag deze zondag van 12 tot 18 uur!

 

 • Dank aan onze sponsors uit de buurt. Wij zijn blij dat enkele ondernemers, die juist wel karakter geven aan de buurt bereid zijn geweest om ons financieel te steunen: Star Bikes naast het Centraal Station, aanrader als uw gasten nog een fiets nodig hebben!, café Latei, IJssalon Tofani, Café-Restaurant de Engelbewaarder, hier achter op de Kloveniersburgwal, De Wijnerij, in de Binnen Bantammerstraat.
 • De prachtige hapjes van Lucas Romviel voor zowel onze Kick-Off als nu voor deze opening.
 • Veel dank aan Opnieuw, het blad van de Nieuwmarktbuurt, voor het plaatsen van een artikel over de Open Ateliers. Ik roep jullie hierbij op om Opnieuw actief te steunen, want ze hebben dat nu extra hard nodig. Ook al zo’n verbindend element in de buurt, waar we zuinig op moeten zijn!
 • Veel dank aan Elvira, Daan en Marit, het bestuur van vorig jaar. En alle voorgaande besturen, we hebben op jullie werk kunnen en mogen voortborduren!
 • Alle kunstenaars en andere vrijwilligers die mee hebben geholpen met schotten vervoeren, programmaboeken en flyers verspreiden en inrichten van de prachtige overzichtstentoonstelling hier.

 

Voor al deze mensen die de Open Ateliers Nieuwmarkt 2017 mogelijk hebben gemaakt, wil ik nu een groot en lang applaus.

Straks is er muziek van het Rafael Fraga Quartet… met een mix van Portugese Fado en Braziliaanse Bossa. Ze hebben recentelijk een CD opgenomen, die u zeker bij ze kunt bestellen! Laten we na de opening deze muziek de aandacht geven.

Laten we het glas heffen! Op mooie ontmoetingen, inspirerende kunst, duizelingwekkende verkopen, mooi weer, op vele bezoekers, op deze prachtige Nieuwmarktbuurt, en….  op Eberhard van der Laan en zijn mooie en lieve Amsterdam! Proost!

Nu wil ik graag de tentoonstelling openen:

Kunstenaar Winfried Scholz zet zijn prachtige Diana in werking!

 

———-

 

Nu muziek van Rafael Fraga en zijn muzikanten!