Margaretha Louwers over Kitaj

Posted on mei 2, 2015
Margaretha Louwers over Kitaj

Zeg mij uw boeken en ik zeg u wie gij bent

In het eindexamenjaar van de academie werd besloten dat onze scriptie voor het vak Kunstgeschiedenis een gezamenlijk project zou zijn, met Pop Art als onderwerp. Van die Amerikaanse kunststroming bespraken wij alle kopstukken en kenmerken; ik keerde randfiguur Robert Indiana binnenstebuiten. Zijdelings kwam de Engelse Pop Art ter sprake, waartoe R.B. Kitaj werd gerekend. Zo leerde ik zijn naam kennen.

Op dit moment is van deze joods-Amerikaanse kunstenaar een kleine tentoonstelling te zien in het Prentenkabinet van het Joods Historisch Museum. De nadruk ligt op zijn zeefdrukkenserie IN OUR TIME. Aangevuld met enkele schilderijen en tekeningen, en een voorbeeldige kleine catalogus, leerde ik nu zijn werk en opvattingen kennen.

Kitaj hoort bij de figuratieve schilders van de School of London, samen met zijn vrienden (!) Lucian Freud, David Hockney, Francis Bacon, Frank Auerbach en Leon Kossoff.
Hij was een man van het boek: als bibliofiele lezer verzamelde hij gretig en veel.
Hij schreef ook: 2 manifesten waarin hij zijn ideeën ontvouwt over diaspora-kunst.
`Dit was voor hem een modernistische, universele kunst waarvan de kern ligt in de ervaring van de kunstenaar, die tegelijkertijd in meerdere samenlevingen leeft en werkt: kunst die reflecteert op ontheemding.´ Maar: ´Je hoeft geen jood te zijn om een diasporist te zijn´.
Bij Kitaj zorgde zijn boekenverzameling voor levenslange inspiratie; verbond zijn dagdagelijksheid met zijn werk; zijn C.V. laat zich uit de boeken lezen.
De titel van de tentoonstelling in het Prentenkabinet luidt: UNPACKING MY LIBRARY.
Wie net zo van boeken houdt, weet, dat dan ook geldt: UNPACKING THE ARTIST. Tot en met 12 juli bij ons om de hoek.