Kunsttraject Staatsliedenbuurt

Posted on jun 15, 2015
Kunsttraject Staatsliedenbuurt

Kunsttraject Staatsliedenbuurt

Ik las een interview met Ruth Mackenzie, de nieuwe artistiek directeur van het Holland Festival. Ze werd gevraagd naar haar lievelingsplekken in haar nieuwe woonplaats Amsterdam en noemde,  verrassend, lijn 10 als één van die plekken. De tram die dwars door de stad rijdt.

Mij brengt lijn 10, bij slecht weer, comfortabel snel van mijn huis naar mijn atelier. De metro tot Weesperplein en dan overstappen. Onderweg in de tram kijk ik mijn ogen uit -naar mijn eigen stad waar ik 40 jaar woon.
Wat moet mevrouw Mackenzie wel niet haar ogen uitkijken!

Ze noemde de tram als lievelingsplek, omdat die haar, net als mij, van huis naar belangrijke adressen brengt; in haar geval van KNSM-eiland naar Stadsschouwburg en Carré.
Eén van de voordelen van lijn 10 heeft zij kennelijk nog niet ontdekt:  hij brengt je naar de Staatsliedenbuurt.

In de Staatsliedenbuurt hebben plaatselijke kunstenaars onder de noemer Kunsttraject, sinds jaren leegstaande etalages in beheer, om beeldende kunst te presenteren. Daardoor gaat die als vanzelfsprekend deel uitmaken van het straatbeeld en, zeker voor de buurtbewoners, van hun dagelijkse ruimte.

‘De dagelijkse ruimte’ is ook de titel die kunstenaar Irene van de Mheen meegaf aan haar presentatie van tekeningen en installaties, die daar nu te zien is. Bekijk de website Kunsttraject voor info en route.

Eén van de voordelen van de economische crisis in de kunst, is, dat zich nieuwe initiatieven voor kunst ontplooien en dat oude initiatieven worden her gewaardeerd. Toen ik op de academie zat, leerden ons de docenten, dat exposeren alleen maar ging in museum of galerie. Zomaar in bibliotheek of op straat was er niet bij. Hoe anders is dat nu!

De Staatsliedenbuurt laat al jarenlang zien, dat, bij zorgvuldig beheer, een etalage met eigentijdse kunst niet onder doet voor een presentatie in galerie of museum.
Het Holland Festival van mevrouw Mackenzie lijkt die mening te delen: op het Museumplein realiseerde een beeldend kunstenaar een installatie, in opdracht van.
En net als de etalages: gratis voor bezoek.
Zo komt de beeldende kunst terug in de dagelijkse ruimte.

Mevrouw Mackenzie, als ik u mag tippen, stap niet te vroeg uit lijn 10 en bekijk -tot en met 24 augustus- de etalages in de Staatsliedenbuurt.
Ook verrassend.


Margaretha Louwers neemt, sinds jaren, deel aan de Open Ateliers Nieuwmarkt. Ze kreeg haar opleiding tot beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Exposities had ze o.m. in de Uilenburger Synagoge, Arti et Amicitiae, Openbare Bibliotheek Helmond, Muzelinck Oss, Museum De Wieger Deurne, en – in het kader van de Open Ateliers Nieuwmarkt – bij Flesseman, Captein & Co, de Boomspijker en Moes. Sinds april 2015 schrijft ze wekelijks voor deze site, onder de kop: Margaretha Louwers over… (Voor reacties: marg.louwers@planet.nl)