Oscar Bourier (Aussy B)

Oscar Bourier, artiestennaam Aussy B (want korter dan Oscar én een bestempeling van zijn Australische jeugd), woont driehoog aan het Oudekerksplein met zijn vrouw Yet en hondje Pip. De grootste ruimte, die zowel als atelier, expositieplek en woonkamer dient, hangt en staat vol met werk van hen beiden. Oscar werkt voornamelijk digitaal, achter zijn computer, in een atelier dat tegelijkertijd als inloopkast dient (of andersom). Hij heeft een liefde voor de stad Amsterdam en probeert met zijn werk die liefde over te brengen op de toeschouwer. “Amsterdam moet je vieren”, stelt hij. Oscar vertelt over een spanningsveld dat hij in het creëren van zijn werk steeds opnieuw tegenkomt. Dit spanningsveld ontstaat in zijn werk omdat Amsterdam dat spanningsveld ook in zich heeft. Aan de ene kant is de stad heel modern, waarschijnlijk zelfs een van de weinige steden ter wereld waar je geheel vrij kunt zijn. Aan de andere kant behoudt de stad ook zijn klassieke tint, met bijvoorbeeld de oude gebouwen die op veel plekken het stadsbeeld bepalen. Vandaar dat hij zichzelf als klassiek-modernist bestempelt.

Er gaat aardig wat werk aan zijn kunstwerken vooraf. De eerste stap is het maken van een foto, die als schets kan dienen tijdens het verdere werk op de computer. Op de computer brengt hij laag voor laag aan en zo ontstaat er een kunstwerk dat veel lijkt op een schilderij, maar dat niet is. Deze bijzondere kunstvorm wordt giclée genoemd. Voordat Oscar zijn werk op echt kunstpapier laat drukken, print hij de beelden zelf uit en plaatst hij ze op een ezel die prominent in de woonkamer staat. Op die wijze kan hij het werk nog goed bestuderen en waar nodig aanpassingen maken.

De werken van Oscar laten een duidelijk tijdsbeeld zien. We kijken naar Amsterdam hoe het nu is, inclusief afvalcontainers en gekleurde verkeersborden. Vroeger was dat anders, zegt Oscar, en later zal het ook weer anders zijn. Over een serie die hij maakte met kotters, vertelt Oscar hoe hij een bewegend object, de boot, verstild heeft in de tijd. Een object dat anders zo dynamisch is, ligt nu vast. Zo zou men ook zijn schilderijen van de stad kunnen zien: over honderd jaar kunnen we nog steeds kijken naar het Amsterdam uit 2016, een stukje stad dat vastgelegd is in de tijd.

De meest waardevolle plek in Amsterdam vindt Oscar zijn huis. “Dat ik hier mag zitten, mag leven met zoveel schoonheid, vind ik zo bijzonder!” zegt hij. Met uitzicht op de Oude Kerk is het beeld elke dag anders, of het nu ochtend of avond is, winter of zomer. “Het is soms net een dorp hier. Ik ben eens met de beiaardier omhoog de Oude Kerk in geweest, die heeft toen Happy Birthday op de klokken gespeeld voor mijn jarige vrouw!”

Een aantal van Oscars werken hangt in een koffiezaakje om de hoek, Croque Madame. Veel contact met andere kunstenaars uit de buurt heeft hij nog niet, maar hij vindt de Open Ateliers wel een mooi platform om zowel je eigen werk tentoon te kunnen stellen, als om het werk van andere kunstenaars te kunnen bekijken. Gezien worden is erg belangrijk voor een kunstenaar, zolang je je werk daarna ook maar kunt verkopen, concludeert Oscar glimlachend.

Het werk van Oscar is te bekijken op zijn website www.aussyb.com en hij is te bereiken via aussyb.art@gmail.com.

site-aussy-b