Nagelaten werk

Posted on jun 30, 2015
Nagelaten werk

Ben je wereldberoemd als kunstenaar, dan valt je naam in boeken en tijdschriften en je werk is overal te zien. Als je niet zo bekend bent, droom je van een boek over je werk. Soms lukt het om die droom te verwezenlijken.
Een mooi boek is een hele zorg minder – voor de makers en hun nabestaanden.
Als kunstenaar vraag je je soms af, of jouw levenswerk, met jouw dood, net zo zal verdwijnen als jijzelf. Of blijft het nog even rondzingen? De tijd zal het leren, -als jij er niet meer bij bent..

Hoe het ook zij: de nabestaanden vinden makkelijker een plek voor een boek dan voor werk dat nooit verkocht is. Het lukt de kunstenaar niet altijd om de stukken te verkopen en zodoende een leeg atelier achter te laten. Wat gaan de erfgenamen ermee doen als de mening van de maker zelf niet langer beslissend is?

In het ergste geval komt er een container waar alles wordt ingegooid. Soms wordt er nog een expositie georganiseerd, of een uitverkoop. Of alles wordt weggegeven. Of het atelier blijft nog even intact. Het werk van een kunstenaar vraagt hoe dan ook om afscheid, ook als het niet wereldberoemd is.

Er zijn partners, kinderen en vrienden die zich zorgzaam en betrokken bemoeien met het werk. Die willen dat alles zo goed mogelijk geregeld en ondergebracht wordt.
Maar er zijn er ook die het kunstenaarschap van hun man, vrouw, vader, moeder, vriend, vriendin niet navoelen en het over gebleven werk rommel vinden waar ze zich zo snel mogelijk van willen ontdoen. Die het kunstenaarschap van de geliefde maker niet serieus konden nemen.

Er wordt wel gezegd, dat kunstwerken kinderen van de kunstenaar zijn. Net als echte kinderen zijn die niet makkelijk onder te brengen als wees. Ouders willen vóór hun dood geregeld hebben waar de kinderen blijven als ze er zelf niet meer zijn. Net zo willen kunstenaars hun kinderen veilig weten.
Met een boek lukt dat. De erfenis wordt handzaam, het werk zal niet meteen met jou verdwijnen. We heten ten slotte niet allemaal William Kentridge..