Interview Rob Schrama

Posted on sep 21, 2016
Interview Rob Schrama

Rob Schrama

De kern van het werk dat Rob Schrama maakt, is het teweegbrengen van een verandering, het creëren van een rimpeling op het water. Rob omschrijft zichzelf als actiekunstenaar: “Mijn kunst is het middel tot het bereiken van iets groters. Dit is anders dan bij kunstobjecten, waar het object zelf het doel is.” Een voorbeeld van een werk dat Rob gebruikte om een verandering teweeg te brengen is de Jerusalem Hug, waarbij een grote groep mensen elkaars handen vasthoudt en op die manier de stad omhelst. Met het organiseren van dit evenement in Jerusalem heerste op een klein gebied voor een moment een positieve energie. Het doel van het evenement was om vrede te promoten en om de eenheid, liefde en respect tussen mensen te benadrukken. Tijdens het evenement kwamen allerlei geïnteresseerden samen: Israëliërs, Palestijnen en vredesactivisten van over de hele wereld. Het belangrijkste aspect van het werk, voor Rob, is het feit dat het mensen verzoent met elkaar en dat het een moment van vrede tot stand kan brengen.

Dit streven naar vrede is bij Rob de basis van zijn werk. Hij zegt: “Het idee dat je een grote verandering kunt aanbrengen door iets kleins te doen, spreekt me aan.” Ook in Amsterdam heeft Rob zo’n moment van verandering kunnen creëren, toen hij de stad met vier grote groene laserstralen in de lucht omtoverde van burgertruttenstad tot magisch centrum. “In die piramide van licht was er even aandacht voor elkaar. Verandering kan verbazen en dat brengt mensen samen.”

De grootse ideeën voor verandering die Rob heeft, komen in de Nieuwmarktbuurt, waar hij nu woont, steeds minder tot uiting. “Vroeger kon je als kunstenaar in deze buurt je hart ophalen en veel betekenen, juist als actiekunstenaar. De Nieuwmarktbuurt was een speelterrein, nu is het er aangeharkt.” Ondanks de verandering die Rob constateert in de buurt, woont hij er graag. Bovendien is er nog steeds wel ruimte voor kunst, bijvoorbeeld toen hij de lichtpiramide boven de stad projecteerde. Zijn woonhuis is ook zijn werkruimte, waar hij sinds enige tijd niet alleen meer met actiekunst bezig is maar ook op kleinere schaal wandstukken maakt. De verandering in werkstijl heeft niet de idealistische visie achter zijn kunst doen verdwijnen: ook de wandstukken die Rob maakt zijn explosief, uitdagend en uniek.

Rob werkt vanuit zijn gevoel en streeft naar wereldwijde vrede en sympathie. Zijn grootse plannen zijn er nog steeds: zo wil hij ook boven Jerusalem een lichtpiramide laten verschijnen. “Door middel van kunst,” zegt Rob, “denk ik dat conflicten overal ter wereld opgelost kunnen worden. Het idee om kunst af te schaffen vind ik rampzalig, want juist kunstenaars denken in andere perspectieven.”

Voor de atelierroute exposeert Rob in zijn huis aan de Krom Boomssloot 16. Hij stelt er enkele van zijn wandstukken ten toon. Meer van zijn werk is te bekijken op www.robschrama.nl en hij is te bereiken via mail@RobSchrama.nl

site-rob-schrama-copy