THE WORLD AFTER 

Open Call


  • Deelname staat open voor alle Nieuwmarktkunstenaars.
  • Expositie in de Sint-Sebastiaanskapel van de Oude Kerk van 6 november tot eind december 2020.
  • Ook als je dit jaar niet meedoet met de Open Ateliers Nieuwmarkt.
  • Er zijn geen kosten aan verbonden.
  • Aanmelding mogelijk tot en met 25 september (zie onder).

In de maanden dat sociale contacten tot een minimum werden beperkt en veel kunstenaars niet eens naar hun studio konden, heeft het team van de Oude Kerk met het nieuwe bestuur van de Open Ateliers Nieuwmarkt nagedacht over hoe samen stil te staan bij deze tijd. De tijd van Corona, lockdown, fysieke afstand en later ook de protesten tegen racisme. Deze tijd is uitdagend en vraagt om reflectie op hoe we de wereld hebben vormgegeven, wat nu werkelijk van waarde is, en op welke manier we anders uit deze crisis tevoorschijn willen komen. De verandering dient zich onvermijdelijk aan. Het zijn vragen en denkkaders die kunstenaars al eeuwenlang aan de orde stellen, en die er nu meer dan ooit toe doen.     

De huidige crisis duwt ons met de neus op de realiteit van vandaag. De vragen die kunst oproept, zijn zo mogelijk nog urgenter geworden.

Dit is het vertrekpunt van The World After. Omdat de wereld denkers en kunstenaars nodig heeft om op grote thema’s en op de toekomst te reflecteren. En om het nadenken over die toekomst zichtbaar en bespreekbaar te maken. Deze crisistijd zou misschien wel fase 2 kunnen inluiden van het Antropoceen, het tijdperk waarin het klimaat gevolgen ondervindt van menselijke activiteit.

De afgelopen maanden benaderde de Oude Kerk de (inter)nationale kunstenaars, met wie de afgelopen zeven jaar is samengewerkt, met een vraag over de wereld tijdens en na Covid-19. Deze vraag vormde aanleiding voor het maken van een nieuw werk, dat online werd gedeeld. Inmiddels mogen we weer wat meer bewegen en staat de wereld er anders bij dan in maart, toen deze vragen werden gesteld.

Daarom willen we nu lokale kunstenaars, de kunstenaars die gevestigd zijn rondom de Nieuwmarkt, vragen om na te denken over het volgende:

Hoe zie je de wereld na Covid-19?

Wat is je gedachte bij deze vraag, en hoe kan je dit verwerken op een tweedimensionaal vlak van maximaal A0 formaat (84 x 120 cm)? De invulling staat je vrij, maar het formaat geeft ons de mogelijkheid om een vertaling te maken naar een tentoonstelling in de kerk en daarbij alle kunstenaars een plek te geven. Mocht je een driedimensionaal werk maken, dan kan een foto van je werk geëxposeerd worden. Er vindt geen selectie plaats. Wij vinden het thema zo belangrijk dat we elke kunstenaar in de gelegenheid willen stellen om hun werk te exposeren. Wie een werk instuurt, krijgt dus een plek in de tentoonstelling.

De expositie van kunstenaars die in het oude centrum van Amsterdam wonen of werken, zal van vrijdag 6 november tot en met eind december 2020 gedeeld worden met de wereld in de Sint-Sebastiaanskapel van de Oude Kerk. Het vormt een onderdeel van een grotere expositie die voortkomt uit The World After, die wordt geopend op zaterdag 19 september.


Deze expositie is een samenwerking van de Oude Kerk met Open Ateliers Nieuwmarkt, maar staat los van het Open Atelierweekend editie 2020, dat plaats vindt op zaterdag 14 en zondag 15 november. Deelname is dus mogelijk, ook als je niet meedoet met de Open Ateliers dit jaar. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Aanmelding 

Meld je voor deelname (gratis) aan uiterlijk 25 september 2020 viaOudekerk2020@ateliersnieuwmarkt.nl

Op vrijdag 23 oktober kun je je werk inleveren bij de Oude Kerk. Na aanmelding ontvang je allereerst een bevestiging per e-mail, en later alle benodigde informatie. Voor vragen kun je je ook tot ons wenden via bovenstaand mailadres.

 

Namens de Oude Kerk:

Jacqueline Grandjean en Marianna van der Zwaag

Namens Open Ateliers Nieuwmarkt:

Marko Bonarius en Jan van Goor